Architecten en studiebureaus Over IZEN Zero emission building

Zero emission building

Zero emission building

In Lille toverde IZEN een voormalige groente- en fruitloods om tot een “energieautonoom kantoor”. Alle toepassingen in dit energiezuinige kantoorgebouw moeten zorgen voor een 0 Euro-energiefactuur.

IZEN realiseerde deze doelstelling vanuit 3 belangrijke uitgangspunten.

1. De behoefte naar energie beperken:

We hielden optimaal rekening met de oriëntatie van het gebouw: het meeste glas is aan de oostkant, terwijl er weinig ramen aan de zuidkant zijn om oververhitting te vermijden. Overal in het gebouw kwam er een doorgedreven isolatie (tot 30cm), luchtdichte afwerking en lagetemperatuurverwarming. Speciale aandacht ging ook uit naar verlichting: zonder schakelaars, maar wel overal sensoren die gevoelig zijn voor aanwezigheid en lichtinval.

2. Energiewinsten optimaliseren:

Dit realiseren we met verticale, drievoudige, hoogrendementsbeglazing (U=0.6) die zuidoostelijk gericht is. Hierdoor is de inval van het directe zonlicht optimaal. De kantoren werden ook voorzien van een balansventilatiesysteem met warmterecuperatie. Het systeem recupereert tot 95% warmte uit de afgevoerde lucht.

3. De resterende energiebehoefte vullen we in met hernieuwbare energie:

Een zonneboiler levert sanitair warm water voor een douche en de keuken. De Combi-installatie voorzien in de verwarming van een deel van de kantoren via vloerverwarming.

Daarnaast ligt op het dak van het hoofdkantoor in Lille een zonnestroominstallatie die evenveel elektriciteit produceert als wat 200 gezinnen jaarlijks verbruiken. Verder beschikt IZEN over twee warmtepompen, waardoor het grootste deel van de verwarming wordt gerealiseerd. De één via een horizontaal captatienet, de ander via een verticale boring, beide onder de parking. Ze zorgen er allebei voor dat warmte uit de grond wordt afgenomen en afgestaan aan de vloerverwarming in het gebouw. De resterende energie halen we uit een netgekoppelde windmolen die achter het gebouw staat. Deze zorgt ervoor dat onze totale energiefactuur 0 Euro is.

Bookmark and Share Afdrukken Naar top