Architecten en studiebureaus Warmtepomp Passieve koeling

Passieve koeling

Onze warmtepompen bieden naast verwarming en warmwaterproductie eveneens een passieve koeling.

Koeling: de warmte die in de winter vanuit de bodem aan de vloerverwarming afgegeven wordt, wordt in de zomer via de vloerverwarming uit de ruimte weggenomen en aan de bodem ‘teruggegeven’.

Passief: dit betekent dat er bijzonder weinig elektriciteit gebruikt wordt. Dit is ook één van de voorwaarden bij warmtepompen om een subsidie te verkrijgen. De IZEN warmtepompen beantwoorden met andere woorden aan deze voorwaarde.

De passieve koelmodule (PKM) bestaat uit een compacte eenheid met een geïntegreerde scheidingswarmtewisselaar, een circulatiepomp, een cv-zijdige regelafsluiter en een wisselafsluiter aan de bronzijde.

De PKM circuleert gekoeld water over de vloer- en/of wandkoeling of over de LTV-convectoren. Het retourwater uit het lage temperatuur verwarmingssysteem wordt gekoeld tot een temperatuur van 18°C. In de vloer warmt het water op tot ongeveer 21°C. Als de convectoren uitgerust zijn met een condensbak kan er een lagere watertemperatuur ingesteld worden.

Tijdens het koelen draait het pompje in de PKM en draait de bronpomp. Via de warmtewisselaar in de PKM wordt de koelenergie uit de bodemcollector of uit de open bron uitgewisseld. De brine (water/glycol) kan door de warmtewisselaar niet in het cv-systeem komen.

Bookmark and Share Afdrukken Naar top