Architecten en studiebureaus Warmtepomp Wandverwarming

Wandverwarming

Net als vloerverwarming is climatisatie via de wand zeer energiezuinig, omdat er door het grote
warmteafgifteoppervlak lage temperaturen vereist zijn tegenover andere systemen. De afgifte wordt verdeeld over de gehele wandoppervlakte. Hierdoor ontstaat er een behaaglijke comfort. Doordat het systeem 100% stralingseffect geeft, blijft de relatieve luchtvochtigheid in de verwarmde ruimte op peil.

Wandverwarming is ideaal in combinatie met vloerverwarming en/of klimaatplafond. Er zijn
verschillende systemen op de markt maar IZEN specialiseert zich in de 2 meest gebruikte: Clip Rail en Wall panel.


1. clip rail

Dit systeem wordt ook wel het ‘nat systeem’ genoemd. ‘Nat’ verwijst naar het feit dat de wand dient afgewerkt te worden met pleisterwerk. Dit systeem is ideaal voor nieuwbouw, waarbij men nieuw pleisterwerk dient aan te brengen.

Men monteert de clip rail tegen het metselwerk. In deze clip rail wordt Rhino-pex 14x2 (pex-alu-pex) gemonteerd. Vervolgens dient men de clip rail met Rhino-pex te bedekken met pleisterwerk. Er wordt hierop een wapeningsnet gemonteerd om scheurvorming te voorkomen. Hierop wordt opnieuw een laag pleisterwerk gemonteerd. Men dient wel op te letten dat men in het pleisterwerk, werkt met product dat zorgt voor een goede warmtegeleiding.

2. wall panel

Dit systeem wordt het ‘droogsysteem’ genoemd.

Tegen het bestaande metselwerk wordt al dan niet een frame van metal studs geplaatst. Dit is niet noodzakelijk. Hiertegen worden de voorgemonteerde wall panels geschroefd met speciale TN gold schroeven. Tussen de wall panel en het bestaande metselwerk wordt isolatie voorzien. Nadien kan men de ruimte verder afwerken naar keuze: tegels, behang,... Dit systeem is ideaal voor zowel renovatie als nieuwbouw.

Bookmark and Share Afdrukken Naar top