18 februari 2020

Zonnepanelen, nu!

Zonnepanelen, nu! (En na 1 januari 2021 ook, uiteraard)

door Pieter Callebaut, Charlotte Claeys en Wouter Kersbergen

Sinds januari 2019 worden digitale meters in Vlaanderen geïnstalleerd.
Met de introductie van die meter vervalt bij eigenaars van zonnepanelen het voordeel van de terugdraaiende teller, tenzij je installeert voor het einde van dit jaar. Maar of dat een ramp hoeft te zijn?

100% slimme energie, ook mét de digitale meter

Pieter Callebaut: “Allereerst moet je nooit meer je meterstanden doorgeven, want de slimme meter doet dit voor jou. De slimme meter communiceert op vaste momenten met je energieleverancier en omgekeerd. Hij geeft je inzicht in realtime gegevens van je elektriciteitsverbruik en leert je hoe je energie kan besparen. Zonnepanelen in combinatie met een slimme meter, dat is eigenlijk een match made in heaven. Je ziet precies hoeveel elektriciteit je afneemt van het net als je zelf weinig of geen stroom produceert en omgekeerd. Op basis van hoeveel je afneemt en injecteert, wordt een verrekening gemaakt. Zo leer je steevast bij over de energieproductie van je panelen.”

En het voordeel van de terugdraaiende teller dan?

Pieter Callebaut : “Op bepaalde momenten verbruik je niet alle elektriciteit die door je zonnepanelen wordt opgewekt. Denk bijvoorbeeld maar aan een zonnig weekend wanneer je niet thuis bent. In dit geval stroomt de overtollige elektriciteit naar het elektriciteitsnet (= injectie). Uiteraard is ook het omgekeerde mogelijk. ’s Nachts produceren je zonnepanelen geen elektriciteit, maar verbruik je wel als je bijvoorbeeld een licht aandoet of het laat branden. In dit geval neem je elektriciteit van het net af (= afname) Bij de introductie van de digitale meter vervalt het principe van de terugdraaiende teller.

De Vlaamse regering garandeert echter dat iedere zonnepaneleninstallatie gedurende minstens 15 jaar het recht op de terugdraaiende teller zal behouden, als je je zonnepanelen installeert voor het einde van 2020.”

Voordelig installeren vanaf 2021: welkom thuisbatterij!

Vanaf 1 januari 2021 kan je bij installatie van IZEN zonnepanelen het voordeel door het wegvallen van de terugdraaiende teller compenseren door een IZEN thuisbatterij te installeren. 30% van de stroom die je opwekt, wordt in principe gebruikt voor het ‘momentaan gebruik’.

Pieter Callebaut: “Dat is het actuele verbruik van stroom in je woning. 70% van je opgewekte stroom (die voorheen op het net werd geladen), sla je nu op in je thuisbatterij. Daar ga je in de toekomst heel creatief mee kunnen omspringen. Je kan die stroom delen of verkopen aan je buur bijvoorbeeld. En dat is niet alles: je elektrische wagen kan ook fungeren als thuisbatterij. We zullen op een heel andere maar creatieve manier met stroom omgaan in de nabije toekomst. Hiervoor zal IZEN een platform creëren waarop dit eenvoudig kan gebeuren. Beschouw het als  de Tinder van de slimme energie.”

Meer opbrengst met minder panelen!

IZEN introduceert het IZEN 350 – paneel. Dit is het krachtigste paneel op de markt.

Pieter Callebaut: “Je gaat zo veel mogelijk kunnen produceren zonder al te veel geld te investeren in een heel duur paneel. Het doel is slimme energie voor iedereen, ook voor mensen met kleinere dakoppervlakten en daken met redelijk wat schaduwpartijen.”

Terugverdientijd

Pieter Callebaut: “De combinatie van IZEN zonnepanelen en een thuisbatterij zullen vanaf 1 januari 2021 een maximale gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar hebben. Zonnepanelen blijven in de toekomst dus sowieso ecologisch en economisch gezien een zeer sterke investering!”