Een huis op batterijen
Ja, natuurlijk zijn zonnepanelen nog rendabel!
Vroeger was het eenvoudig. Wat de zonnepanelen op je dak aan groene stroom opwekten, ging van je energiefactuur af. De terugdraaiende teller hield bij wat je van die stroom ongebruikt terug op het elektriciteitsnetwerk plaatste, en trok het af van wat je betaalde. Voor dat gebruik van het netwerk betaalde je wel een prosumententarief, maar ingewikkelder werd het niet. De terugdraaiende teller wordt in 2021 afgeschaft, voor nieuwe installaties van zonnepanelen. Wat je vanaf dan aan ongebruikte zonne-energie terug op het stroomnet plaatst, ben je onherroepelijk kwijt. Dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Of toch niet als je je zonnepanelen aanvult met een thuisbatterij. En laat die je nu grotendeels worden aangeboden door de overheid, door een eenmalige Vlaamse investeringspremie! Bij IZEN spreken we voortaan dus niet meer enkel over zonnepanelen, maar over zonnesystemen. Bij al onze installaties zit voortaan een thuisbatterij inbegrepen. De premie van de Vlaamse overheid is bovendien het hoogst in 2021, en neemt dan elk jaar af voor nieuwe installaties. Waar wacht je nog op?
Een huishouden op batterijen
Je huishouden werkt voortaan dus op batterijen. Genereren je zonnepanelen stroom, dan laden ze in de eerste plaats je thuisbatterij op. Die stroom heb je en hou je. Verbruik je die stroom meteen, dan laadt de batterij nog een keer. Op die manier kan je je energieverbruik slim inzetten om zoveel mogelijk uit je eigen zonne-energie te halen. Laat die elektriciteitsvretende droogkast op een zonnige dag maar overdag draaien, in plaats van op het nachttarief te wachten! Meer nog, hoe meer energieverbruik je overdag weg krijgt (je zogenaamd direct verbruik), hoe meer je zonnepanelen opbrengen. Het gaat niet enkel meer over wat er op, maar ook onder je dak gebeurt. Op die manier hou je gemakkelijk de helft van de stroom die je opwekt bij je om zelf te verbruiken. Dat is wat minder dan met de terugdraaiende teller, maar nog steeds meer dan rendabel. Reken er op dat je je investering op negen à tien jaar terug verdient. Terwijl IZEN zonnepanelen een levensduur hebben van minstens 25 jaar. Dat is véél gratis stroom.
Bepaald geen Duracell-konijn!
Onze thuisbatterijen laten elk Duracell-konijn ver achter zich. Met één batterij van 2,2 kWh kan je tegelijkertijd een half uur strijken, 2,5 uur televisie kijken, 2 uur gamen, een half uur stofzuigen, 2 uur op het internet surfen, 2,5 uur je tablet opladen, 1 pot aardappelen koken, 6 led-lampen 4 uur laten schijnen én je koelkast 5 uur laten draaien. Als wij dat achter de rug hebben, gaan we doorgaans slapen.
Een pakje batterijen?
Slimmeriken denken nu vast: ‘Als één batterij dat verbruik al aankan, dan schaf ik me er toch gewoon meerdere aan? Dan hoef ik helemaal niets meer van het stroomnet af te nemen?’ Helaas, dat is buiten ons klimaat gerekend. Op zonnige zomerdagen is dat absoluut een goed idee, maar over het hele jaar gerekend blijft België ook met de klimaatopwarming vaak bedekt met een motgrijze wolkenstapel. Zelfs één batterij laadt maar gedurende twee derde van het jaar gedurende de dag volledig op. Dat maakt de opbrengst van de tweede batterij relatief minder. Al kan het natuurlijk wel. IZEN stelt: met één thuisbatterij doe je de meest efficiënte deal.
Wie zich via batterijen wil indekken tegen een eventuele stroomonderbreking – door de sluiting van de kerncentrales bijvoorbeeld – is ook nog niet zeker. Dat komt doordat de overheid vandaag thuisbatterijen nog niet erkent als onafhankelijke stroombron. Valt de stroom in je straat uit, dan zal dat dus bij jou ook het geval zijn – zelfs al zit je batterij nog vol. IZEN is uiteraard druk bezig om batterijen wel te laten erkennen als noodstroomvoorziening. Komt goed!