Het geld groeit aan de bomen
In oktober plantten de medewerkers van IZEN 25 fruitbomen naast hun bedrijventerrein in het Kempense Lille. Goed voor toekomstige gezonde snacks, een fijne teambuilding – maar vooral: een smak CO2-uitstoot die de komende decennia de lucht uit wordt gefilterd. The Biggest Tree Plant, een initiatief dat 75 hectaren wil volplanten met nature’s little helpers in de klimaatcrisis: bomen. De lijst van bedrijven die hebben beloofd om de komende jaren CO2-neutraal te worden, is zondermeer indrukwekkend. Van Nike en Primark over Apple en Google tot zelfs Total en Shell. Allemaal hebben ze zich voorgenomen om de uitstoot die hun bedrijfswerking veroorzaakt, tot nul te herleiden.
Bomen filteren
Dat doen ze allereerst door die uitstoot te verkleinen (bijvoorbeeld door hun wagenpark om te schakelen naar elektrische voertuigen), waarna ze de overgebleven emissies op allerhande manieren compenseren. Door bomen te planten. Door te investeren in de captatie van CO2. Maar ook door te vermijden dat aan de andere kant van de planeet bomen worden gekapt voor nutteloze doeleinden.
Wie in Afrika een gemeenschap met filters voor drinkbaar water voorziet, vermijdt dat deze mensen hun water moeten koken boven houtvuur. Net zo red je miljoenen bomen door gezinnen in arme streken te voorzien van efficiënte kookfornuizen. Of haal je véél CO2 uit de lucht door het massaal aanbieden van kachels die werken met landbouwafval in plaats van steenkool.
Een miljardje bomen, graag
Met zulke kleppers van multinationals, aangevuld met wereldwijd een hele stroom van kleinere bedrijven, hoeft het niet te verbazen dat de markt voor zogenaamd negatieve CO2-investeringen door het dak zal gaan. Volgens de Principles for Responsible Investment – een organisatie onder de vleugels van de Verenigde Naties die wereldwijd duizenden investeringsbanken en -fondsen begeleidt op hun pad naar duurzaam investeren – zou die markt tegen 2050 gemakkelijk de kaap van 1.200 miljard dollar ronden.
Dat is meer dan vandaag alle gas- en oliereuzen samen. De financiering van bossen alleen al, vandaag een zaak van overheden met te weinig geld, zou binnen 30 jaar 800 miljard dollar per jaar waard zijn.
Wat wil je, als je ziet hoe snel het vandaag al gaat? Shell plant 5 miljoen bomen in Nederland én een bos van 800 hectare in Australië. BP beschermt een woud van 40.000 hectare in Zambia, Apple doet hetzelfde in Colombia. En Amazon heeft 10 miljoen dollar veil voor niet minder dan 1,6 miljoen hectare verwaarloosd Amerikaans bos. Moeten er nog bomen zijn?