Merendeel bedrijfswagens elektrisch
Geen enkele diesel, nog maar een handjevol benzinewagens. En vooral hybrides en volledig elektrische auto’s. Anno 2020 heeft de verbrandingsmotor afgedaan, de elektrische bedrijfswagen is de toekomst. Wie nog voor een van de weinige benzinewagens kiest, zal daar meer voor moeten betalen dan wanneer hij voor een elektrische wagen gaat. Het bedrijf betaalt meestal de installatie voor een snellaadpunt thuis. Bedrijven bestellen vaak voertuigen op voorhand. Het anticipeert zo op de vraag van de werknemer, die het nu al verwacht.
‘Het momentum is aangebroken’, zegt Ann Larosse van ALD Automotive. ‘Sinds januari zien we dat de vraag spectaculair toeneemt. De vraag naar elektrische auto’s en plug-inhybrides (elektrisch plus verbrandingsmotor, die je in het stopcontact kunt steken, red.) swingt de pan uit.’ Ze spreekt over een 150-tal klanten met een grote vloot – meer dan 100 wagens – die actief de switch naar elektrisch maken. ‘Vandaag is 19 procent van de bestellingen elektrisch, plug-inhybride, of hybride. Ik verwacht dat dat dit jaar naar 30 procent zal stijgen.’ Daarbij zullen de ‘gewone’ hybrides, die je niet in het stopcontact kunt steken, er tussenuit vallen, vermoedt ze. ‘Veel bedrijven zijn aan het kijken naar een agressief omschakelscenario.’ Vorig jaar maakten de zuiver elektrische auto’s – dus geen hybrides – bij Leaseplan nog 2,5 procent van de bestellingen uit. Vandaag is dat 7 procent geworden, en hij verwacht dat het naar 9 procent zal gaan.
Voordeel van alle aard
Het groeiende aantal modellen, met een almaar grotere actieradius, zou een belangrijke rol spelen. Net zoals de toenemende aandacht voor elektrisch rijden en het voornemen van veel bedrijven om zich groener en ecologischer te profileren.
Maar vooral is het een financieel verhaal. ‘Op 1 januari veranderde de fiscaliteit’, weet Larosse. ‘Die duwt zowel de werknemer als de werkgever richting elektrisch of plug-inhybride.’ Ze verwijst naar de lagere belasting op voordeel van alle aard voor de werknemers, en de hogere aftrekbaarheid van die wagens voor werkgevers. ‘Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om te zien dat het dan succesvol zal worden’, klinkt het.
Met dank aan Karsten Lemmens – De Standaard